Всі громадяни України, які володіють рухомим або нерухомим майном мають сплачувати обов’язкові платежі або податки до бюджету. Зокрема, власники земельних ділянок щороку зобов’язані сплачувати земельний податок, крім випадків, коли вони звільнені від плати за землю. 

💠 Плата за землю – обов’язковий платіж

Відповідно до Податкового кодексу України плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності.

💠 Платниками податку є:

  • власники земельних ділянок, земельних часток (паїв);
  • землекористувачі.

💠 Об’єктами оподаткування є:

  • земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні;
  • земельні частки(паї), які перебувають у власності.

Якщо платник податку виявив розбіжності у відомостях про земельну ділянку, що були надані контролюючими органами, йому необхідно звернутись до контролюючого органу за місцем знаходження земельної ділянки з оригіналами документів на право власності для проведення звірки та уточнення даних.

💠 Про пільги щодо сплати земельного податку

Існують пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб згідно до статті 281 Податкового кодексу України. Для отримання пільги необхідно звернутись до контролюючого органу(податкової) за місцезнаходженням земельної ділянки із заявою про надання пільги та документами, що посвідчують право на пільгу.

💠 Коли і як сплатити?

Щоб сплатити земельний податок з фізичних осіб, прохання звернутись до сільської ради (починаючи з червня місяця) для отримання квитанції. Оплату можна здійснити в будь-якому відділенні банку, поштовому відділенні, самостійно через Інтернет, в приміщенні ЦНАП. Нагадуємо, звичайний термін сплати земельного податку з фізичних осіб до 31 серпня 2022року.